Kulak Lavajı (Yıkama)
Kulak Lavajı (Yıkama)

Kulak Lavajı (Yıkama)

 

Kulak kiri olarak bilinen kelime tıp dilinde buşon olarak ifade edilmektedir. Dış kulak yolunda bulunan bezlerden salgılanan serumen adında ki salgı, kulak zarını zararlı maddelerden korur. Serumen, dış ortamdan gelebilecek bakteriler, toz ve kir parçaları gibi tehlikelere karşı korunmak adına vücudun salgıladığı bir salgıdır. Bu salgı görevini yerine getirdikten sonra kurur ve kulak kepçesine atılır. Bu işlemden geçmiş salgıya da kulak kiri ya da buşon denilir. 


Kulak kiri, kulak kanalını ve kulağı koruyan bir salgı olsa bile bazen fazla birikerek, duymada kesintilere sebep olup ve rahatsız edici bir hal alabilir. Bu yüzden kişiler kendi yöntemleri ile kulağı temizleyip, tıkanıklığı giderme girişimlerinde bulunabilirler. 

 

Kişilerin evde sert ve sivri cisimlerle (kulak çubuğu, kürdan, şiş) yapmaya çalıştıkları kulak temizleme girişimleri oldukça tehlikelidir. Bu girişimler esnasında serumen salgısı silinebilir ve bu da kulağı bakteri, toz ve kire savunmasız halde bırakır. Kulağa sokulan sert ve yabancı cisimler, kulağın pH ve yağ asidi içeriğini değiştirir, kulak salgısını yok eder ve enfeksiyonlara açık hale getirir.

 

Ayrıca yapılan bilinçsiz hareketler, buşonun kulağın iç bölümlerine itilip, kulağın tıkanmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca oldukça hassas olan kulak dokularının zedelenmesine sebep olabilir.

 

Kişisel temizleme işleminizi dış kulakla sınırı tutup, kulağınızın içinde meydana gelen sıkıntılarda Kulak-Burun-Boğaz doktoruna görünmeniz çok doğru bir karar olacaktır.

 

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?


Genellikle evlerde kulak temizliği için sıklıkla tercih edilen kulak çubuğu, kulak içini temizlemek için değil, kulak kepçesindeki kıvrımların temizlenmesi için tercih edilmesi önem arz eder. Çünkü kullanılan çubuk buşonun kulak zarına kadar itilmesi ve devamında kulağın tıkanmasına neden olabilir. 

 

Ayrıca bu işlemi yaparken kulak içinden temizlenen serumen salgısından ötürü kulak enfeksiyon riskine açık hale gelecektir. Bu yüzden evde yapılacak kulak temizleme girişimi, kulak kepçesini temizlemekten öteye gitmemelidir.

 

Eğer bahsettiğimiz semptomlardan muzdaripseniz, bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına görünüp, onun gerekli gördüğü takdirde de kulaklarınızı temizletmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır. 

 

İlk olarak kulakta enfeksiyon olup olmadığına bakmak gerekir. Kulakta enfeksiyon mevcutken, temizlik yapılması zarın delinmesine bile neden olabilir.

 

KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir. İkinci bir çözüm yolu olarak, solüsyonu sürüp yumuşamasının ardından küret ile kulak kirini nazik nazik temizleme yoluna gidebilir. Ya da hekiminiz solüsyonu sürdükten sonra aspiratör yardımıyla buşonu vakumlayabilir.

 

datça kulak yıkama,datça kulak yıkama hizmeti,datça kulak yıkama yapanlar,datça kulak yıkama uzmanı,datça kulak yıkama faydaları,datça kulak yıkama yaptıranlar,datça kulak lavajı,datça kulak lavajı hizmeti,

 

 

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014